A modern kitchen design that draws inspiration from the mid century modernism


A modern kitchen design that draws inspiration from the mid century modernism with ist sunken lounge, expressive set of layered materials including Off form concrete, timbers and large expansive glass to bring the outside in. 










The client is a large scale developer in Sydney who built a new home for his wife and two children. Located just 10km south-east of Sydney in the beachside suburb of Maroubra, the client demanded a next level interior design. No expense was spared to create a family home that was brutalist in some materials with a significant amount of off form concrete and a sandstone grounding to the entry.

Brief
Take advantage of the views over the “Lurline Bay” (the Beverly Hills Maroubra)Natural materialsOrganise the spaceConnect adjoining roomsStatement pieceLurline Bay view when cookingPlace for casual meals and children’s homework


Constraints


The focus was to connect the living rooms and assemble a kitchen to function like Grand Central Station. Perched on a platform overlooking the living rooms and sweeping ocean views, the client demanded a strikingly beautiful kitchen that functioned to the main users needs. It had to be centre stage.

The laundry and butlers pantry were connected enclosed rooms behind the kitchen that divided the raised area and made the kitchen feel disproportionate to the size of the home. The designer chose to create an illusion of size and space. Running the timber veneer from left to right and wrapping around to the lounge fashioned an illusion of space and concealed the access to the connecting rooms extending the visual size of the kitchen.

Preparing and cooking meals required an uninterrupted view and the ability to communicate with the family. Appliance location and function was key and seating on both sides of the bench designated face to face communication for family members. Additionally breakfast and casual meals could be enjoyed at the island bench.

Placement of the cooktop in the island and the selection of a rangehood that would not impede on the view was a challenge. The designer worked closely with Qasair to deliver a triple motor product that would extract everything and filled the request to face an uninterrupted view.

The designer was engaged to select all materials on this level and it commenced with the flooring. A light engineered timber was selected to contrast the tall cabinets. The desire for a natural material pallet and to offset the dominance of the interiors off form concrete was achieved with the selection of super white dolomite stone. Staron was selected for the island unit as it could be manufactured without seeing a join and the client could roll out her pasta and pastries directly on the surface.

The consequence in a highly functional and inviting kitchen design. The benefits of the stone selection and placement of the kitchen truly makes this space a home.

Design by Minosa
Image by Nicole England
Styling by Simona Castagna

Are you working on a special kitchen project? We would love to discuss your project with you. 


 

Search Minosa

Blog Archive

Pinterest

Salesforce

Twitter Updates

Statcounter